Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Βεγκανισμός και περιβαλλοντικά οφέλη

Ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για την υιοθέτηση της φυτοφαγίας αποτελούν οι τεράστιες επιπτώσεις των βιομηχανοποιημένων κτηνοτροφικών μονάδων στο περιβάλλον, και ιδιαίτερα στο νερό και τα δάση. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η ανάπτυξη του πληθυσμού πάνω στον πλανήτη και η τεράστια βιομηχανοποίηση όλων των φάσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον. Εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο στερούνται επαρκούς τροφής και δισεκατομμύρια ανθρώπων ζουν δίχως πόσιμο νερό, κατάσταση που επιβάλλει την υιοθέτηση βιώσιμων τρόπων παραγωγής τροφής που δεν επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση του πλανήτη.

Η εντατική καλλιέργεια αποτελεί μία από τις πιο πολυέξοδες σε ενέργεια και καταστροφικές για το περιβάλλον βιομηχανικές δραστηριότητες. Ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να επανεξετάσει τις διαιτητικές του συνήθειες και να κάνει συνειδητές επιλογές.

Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία πενήντα χρόνια και τα ζώα παραγωγής γάλακτος και κρέατος αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους ανθρώπους στη γή σε αναλογία 3 προς 1. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα δάση ανά τον κόσμο να αποψιλώνονται για να δημιουργηθούν νέα βοσκοτόπια μια που τα ήδη υπάρχοντα δεν επαρκούν.

Έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Διατροφής και Αγροκαλλιέργειας των Ηνωμένων Εθνών(FAO), την Αμερικανική Ένωση για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID)και την Παγκόσμια Τράπεζα , καταλήγει ότι η βιομηχανία του κρέατος "ενεργεί άμεσα σε βάρος της γης, του νερού, του αέρα και της βιοποικιλότητας μέσω της παραγωγής εκατομμυρίων τόνων κοπριάς, χρησιμοποιεί μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πηγές τροφής προερχόμενες από τα ίδια τα ζώα. Η υψηλή συγκέντρωση αμμωνίας στην ατμόσφαιρα γύρω από τις βιομηχανοποιημένες φάρμες, προκαλεί τοπικές όξινες βροχές, μόλυνση του νερού και αποψίλωση των δασών".

Το 70% των σιτηρών και των σπόρων που καλλιεργούνται στον πλανήτη μας προορίζονται για ζωοτροφές. Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν τη χορτοφαγία ή φυτοφαγία, δηλώνουν πως με αυτές τις ποσότητες μπορούν να τραφούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ότι αν παραχθεί τελικά κρέας από τα ζώα αυτά.Συγκεκριμένα, 7 κιλά σιτηρών απαιτούνται για την παραγωγή ενός κιλού βοδινό και η αναλογία είναι  4 προς 1 για το χοιρινό και 2 προς 1 για τα πουλερικά. Για να το απλοποιήσουμε περισσότερο το βοδινό σε ένα χάμπουργκερ θα αντιστοιχούσε σε σιτάρι αρκετό να παράγει 5 φραντζόλες ψωμί!!  Έτσι φαντάζομαι πως γίνεται κατανοητό πως με την αυστηρά φυτοφαγική διατροφή όχι μόνο δε συμμετέχουμε στη σφαγή των ζώων και την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά μπορούμε να εξαλείψουμε την πείνα για εκατομμύρια ανθρώπους.

Υπάρχουν άπειρα βιβλία επάνω στο θέμα αυτό, και δεν έχουμε τον χώρο εδώ να αναλύσουμε έναν έναν τους λόγους για τους οποίους οι κρεατοφαγία κάνει κακό στο περιβάλλον μας. Ένα τέτοιο βιβλίο ονομάζεται “Diet for a Small planet” (20th Century Edition) και είναι γραμμένο από την Frances Moore Lappe.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ σχολιάζετε ευγενικά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...